Hyppää sisältöön

Opiskeluhuollon uudet muodot innostavat ja haastavat

| Blogi, Yleinen

Reilun vuoden päästä siintävä muutos on herättänyt huolta erityisesti koulukuraattoreiden ja koulupsykologien siirtymisestä sote-palveluihin.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta opiskeluhuolto? Entä opiskeluhuoltopalvelut?

Tiedätkö sinä, millä tavalla opiskeluhuolto eri oppilaitosympäristöissä toimii? Onko sinulle selvää, minkälaista osaamista opiskeluhuoltopalveluiden työntekijöillä on ja kuinka he asiakkaiden palveluntarpeeseen vastaavat? Tai mitä haasteita he työssään kaikenikäisten opiskelijoiden kanssa kohtaavat?

Sote-uudistuksen tavoitteet palveluiden saatavuuden parantamisesta, palveluiden oikea-aikaisesta tarjoamisesta, peruspalveluiden vahvistamisesta ja painopisteen siirtämisestä ennaltaehkäiseviin palveluihin nostavat edellä mainitut kysymykset meidän kaikkien tietoisuuteen.

Reilun vuoden päästä siintävä muutos on herättänyt huolta. Huolta erityisesti koulukuraattoreiden ja koulupsykologien siirtymisestä sote-palveluihin. Huoli on huomattu, siitä on puhuttu ja katse on käännetty yhteiseen työhön. Työhön mitä tullaan edelleen tekemään sekä pienen koululaisen että aikuisen opiskelijan arkiympäristöissä – läsnä oppilaitoksissa.

Tämä muutos on ennen kaikkea mieletön mahdollisuus tarkastella opiskeluhuollon toimintoja. Karsia päällekkäisyyksiä, keskittyä vaikuttavan toiminnan löytymiseen, osaamisen päivittämiseen sekä yhteistyömuotojen edelleen kehittämiseen. Kaikessa tässä toiminnassa meitä ohjaa ja meitä kaikkia toimijoita yhdistää yksi asia, se tärkein asia – ASIAKAS !

Opiskeluhuoltopalveluiden arjessa, opiskeluhuoltopalveluiden toiminnallisessa muutostyössä ja hyvinvointialueen rakentuessa meidän tulee yhdessä huolehtia siitä, että aina ja kaikkialla huomioitavan asiakkaan lisäksi huolehditaan aidosti opiskeluhuollon yhteisöllisen työn mahdollisuuksista. Oppilaitoksissa tapahtuvan koko kouluyhteisön yhteisöllisen työn ja lisääntyvän vuorovaikutuksen kautta opiskeluhuoltopalveluiden henkilöstö tulee tutuiksi ja lasten, nuorten ja heidän kotijoukkojen, sekä oppilaitosten väen kohtaaminen mahdollistuu ja vaikuttavan hyvinvointityön tekeminen monipuolistuu.

Siispä kannustan meitä kaikkia toimijoita tulemaan enemmän näkyville, kuuluville ja saataville. Asiakkaan lisäksi myös toinen toisillemme.

Tietoa kirjoittajasta:

Kaikki artikkelit