Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten psykososiaaliset menetelmät

Viva-hanke ottaa käyttöön peruspalveluissa lasten ja nuorten yleisimpien mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon soveltuvia menetelmiä.

Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeeseen linkittyy Tampereen yliopistollisen sairaalan koordinoima Viva-hanke. Sen tavoitteena on ottaa pysyvästi käyttöön peruspalveluissa lasten ja nuorten yleisimpien mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon soveltuvia menetelmiä. Ensimmäisenä peruspalveluille tarjottavana menetelmänä koulutetaan ja tuetaan IPC-interventiota masennuksen hoitoon.

Tätä tehdään erityisesti koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Hankkeesta vastaa Taysin nuorisopsykiatrian vastuualue.

Taysin nuorisopsykiatrian vastuualueelle muodostetaan nuorten mielenterveyden osaamiskeskus. Hankkeen aikana yliopistosairaalat kouluttavat alueiden sairaanhoitopiirien keskussairaaloiden nuorisopsykiatrian klinikoihin osaajia. He muodostavat Taysin osaamiskeskuksen toimijoiden kanssa ylimaakunnallisen implementaatiotiimin.

Osaamiskeskuksen menetelmäohjaajat tukevat kuntien toimijoita säännöllisten ryhmässä tapahtuvien ohjausten avulla. Tukea annetaan myös muun muassa tulosten mittaroinnissa ja tulkinnassa, järjestämällä boosterikoulutuksia ja uusien ryhmien koulutuksia.

Lisätiedot: