Hyppää sisältöön

Kohti tulevaisuuden pirkanmaalaista sote-keskusta

| Blogi, Sote-keskus, Yleinen

Sote-keskuksesta löytyy matalan kynnyksen palveluita, ohjausta ja neuvontaa sekä vastaanottoja. Palvelutarpeeseen vastataan jo yhden yhteydenoton avulla.

Pirkanmaalla on lähes vuoden verran kehitetty peruspalveluita Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa, lyhyemmin PirSOTE. Toiminnallisia muutoksia on tehty palveluiden saatavuuden ja yhdenvertaisuuden turvaamiseksi. Näistä hyvinä esimerkkeinä Akaan uudet vastaanoton toimintamallit tai Ikaalisten digihoitajat.

Sote-lait on nyt hyväksytty ja kehittämisen suunta on kohti yhteistä hyvinvointialuetta.

Mikä on tulevaisuuden pirkanmaalainen sotekeskus? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden mukaan se on keskus, johon kootaan perusterveydenhuollon, suun terveydenhuollon, sosiaalityön ja kotihoidon palveluja, mielenterveys- ja päihdehuollon perustason palveluja, avokuntoutuspalveluja, kansansairauksien ehkäisyä sekä neuvola- ja muita ehkäiseviä palveluja.

Pirkanmaalla tämä voisi olla sote-toimijoiden verkosto, jonka palveluita maakunnan asukkaat saavat jouhevasti läheltä. Osin niitä saa digitaalisesti omalta kotisohvalta tai videovälitteisiä yhteydenottoja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin.

Se on myös kivijalkakäyntejä tutun ammattilaisen vastaanotolla lähimmässä toimipisteessä tai arjen asioinnin, työssäkäynnin suuntaan parhaiten saavutettavissa olevassa toimipisteessä.

Tulevaisuuden sote-keskus sisältää matalan kynnyksen palveluita, ohjausta ja neuvontaa sekä vastaanottoja niin, että kuntalaisen palvelutarpeeseen vastataan yhden kontaktin taktiikalla.

Asiakasohjauksella asiakas saa oikean ammattilaisen tai moniammatillisen tiimin ongelmiensa ratkaisuun. Palvelujen saatavuuden tavoitteena on jatkuvuus. Tällöin pidempiaikaisessa palvelutarpeissa asiakkaille on nimetty oma työntekijä, johon tarpeen tullen saa yhteyden.

Tulevaisuuden sote-keskus -palveluiden kehittämiseen haetaan nyt jatkorahoitusta vuosille 2022–2023, jonka aikana palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnista hyvinvointialueelle.

Muutosta viedään eteenpäin mallintamalla yhteisiä toimintamalleja. On hienoa, että toiminnalliseen kehittämiseen on haettavissa lisäapua valtion hankerahoituksesta. Nyt tehtävillä muutoksella meillä on mahdollista rakentaa hyvinvointialue, jossa maakuntalaiset saavat tarpeitaan vastaavasti yhdenvertaiset peruspalvelut tukemaan heidän arkeaan.

Tietoa kirjoittajasta:

  • Hankejohtaja (PirSOTE- ja PirKOTI-hankkeet) Eeva Halme

    Eeva Halme

    Hankejohtajana tehtäväni on tukea Pirkanmaan kuntien sote-hankkeiden toteuttamista, apuna kuntien osaajista koottu valmistelutiimi. Tuotannon kehittämistä viedään yhteisen soten suuntaan. Tavoitteena on tehdä työ vahvasti yhdessä ja saada aikaan palvelut, jotka tukevat arjessa pärjäämistä..

Kuva: STM/Katri Lehtola

Kaikki artikkelit