Hyppää sisältöön

Entä jos sote ei kaadukaan?

| Hanketiedote, Yleinen

Aikaa ei ole yhtään liikaa, järjestämisvastuu siirtyy puolentoista vuoden kuluttua lakien voimaantulosta.

Kesän lähestyessä meille sote-valmistelijoilla nousee mieleen muistoja muutaman vuoden takaa. Kun kesä koitti, tuli vuosi lisäaikaa eli sote siirtyi ja lopulta kaatui. Nyt menossa on taas uusi yritys ja tavoitteena on saada valmista kesällä. Tällä hetkellä näyttää lupaavalta.

Mitä siis tarkoittaa, jos sote ei kaadukaan? Aikaa ei ole yhtään liikaa, järjestämisvastuu siirtyy puolentoista vuoden kuluttua lakien voimaantulosta.

Pirkanmaan valmistelussa on lähtökohtana, että siirtymän pitää olla turvallinen ja sujuva. Se tarkoittaa, että kaikkea ei saada valmiiksi tammikuuhun 2023 mennessä. On valittava, mitä on pakko tehdä. Monet yksityiskohdat jäävät myöhemmän valmistelun varaan.

Aloitus on kuitenkin tärkeä, siinä valitaan monia perustavanlaatuisia asioita, jotka ohjaavat hyvinvointialueen alkuvuosia. Voimme onnistuessamme luoda jotain aidosti uutta tai sitten siirtää vanhat toimintamallit ja rakenteet ja betonoida ne vuosiksi. Tehdä siis muutos niin, että mikään ei muutu.

Sote-uudistus on iso asia etenkin kunnille. Muutos on nähty uhkana mutta myös mahdollisuutena. Miten lopulta käy, jää nähtäväksi. Pirkanmaalla voimme ainakin osittain vaikuttaa lopputulokseen. Hyvä yhteistyö ja yhdessä valmistelu on avainasemassa. Miten henkilöstön, sopimusten, kiinteän ja irtaimen omaisuuden siirrot toteutetaan, miten sovitaan pelisäännöistä ja yhteistyöstä jatkossa. Isoja teemoja. Tulevat vuodet tarkoittavat kunnille myös melkoista työmäärää uudistuksen valmistelussa. Erilaisia selvitettäviä asioita on paljon.

Sote on paljon muutakin kuin hallintorakenteita. Palvelujen kehittämiseksi tehdään valtavasti työtä juuri nyt. Itse asiassa palveluja uudistaa noin 60 hengen joukko kunnissa. Rakenneuudistusta valmistelee kourallinen ihmisiä. Kehitämme vastaanottopalveluja, yhtenäistämme ikäihmisten palveluja ja palveluun pääsyä. Palvelujen digitalisointi on iso työ.

Tavoitteenamme on paremmat palvelut asukkaille, ei pelkät uudet rakenteet.

  • Hankejohtaja (PirSOTE- ja PirKOTI-hankkeet) Eeva Halme

    Eeva Halme

    Hankejohtajana tehtäväni on tukea Pirkanmaan kuntien sote-hankkeiden toteuttamista, apuna kuntien osaajista koottu valmistelutiimi. Tuotannon kehittämistä viedään yhteisen soten suuntaan. Tavoitteena on tehdä työ vahvasti yhdessä ja saada aikaan palvelut, jotka tukevat arjessa pärjäämistä..

Kaikki artikkelit