Hyppää sisältöön

Mistä saan apua, kun haluan Pirkanmaalla tukea syömiseen, liikkumiseen tai muuhun hyvinvointiin?

| Hanketiedote, Yleinen

Yli puolet Pirkanmaan kuntien alueista on koonnut Hyvinvointia elintavoilla -nettisivustot.

Sivustoilta löytyvät asuinalueesi lähellä olevat eri toimijoiden tarjoamat terveellisten elintapojen edistämiseen liittyvät mahdollisuudet, tuki ja palvelut näppärästi ja selkeästi koottuna. Sivustoja julkaistaan lähiaikoina yhä useamman Pirkanmaan kunnan alueella.

Sivut tarjoavat tietoa esimerkiksi kunnan alueen retkipoluista tai muista liikuntamahdollisuuksista, kulttuuritarjonnasta, erilaisista nettivalmennuksista tai -ohjeista, painonhallintaryhmistä tai ammattilaisten tarjoamista elintapaohjauksen tuista.

Sivustojen rakenne on Pirkanmaan kunnissa samankaltainen, ja ne on tarkoitettu niin asukkaiden käyttöön kuin eri ammattilaistenkin antaman elintapaohjauksen tueksi.

Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen (PirSOTE) hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuudessa keskeinen painopiste on ollut, että pirkanmaalaisilla olisi parhaat mahdollisuudet saada kunnissa tukea terveisiin elintapoihin. Syöminen, liikkuminen, riittävä uni, mielen hyvinvoinnin vaaliminen, päihteettömyys ja savuttomuus vaikuttavat meidän jokaisen hyvinvointiin. Tukea antavat kunnat, sosiaali- ja terveyskeskukset sekä muut toimijat.

Sote-uudistuksen yksi keskeisimmistä tavoitteista on siirtää painopistettä raskaista palveluista ennaltaehkäisyyn ja ennakointiin. Parasta kustannusten hillitsemistä on, kun pyritään vahvistamaan hyvinvointia ja terveyttä sekä ennaltaehkäisemään sairauksia tai muuta hyvinvoinnin heikkenemistä terveellisiä elintapoja vahvistamalla. Pahoinvoinnin korjaaminen on aina taloudellisesti ja inhimillisesti raskaampaa.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämien on yhdessä tekemistä ja kumppanuutta, minkä avulla ehkäisevän työn voima vahvistuu. Työtä tehdään yhdessä kuntalaisten, hyvinvointialueen, kuntien kaikkien toimialojen, järjestöjen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa.

Kaikki artikkelit