Hyppää sisältöön

Omaolo goes Pirkanmaa – palvelun tunnettavuutta edistämässä

| Blogi, Yleinen

Omaolo on monille pirkanmaalaisille tuttu digitaalinen asiointikanava sote-palveluihin. Sen rooli tulee olemaan tärkeä hyvinvointialueen sujuvien ja saavutettavien palvelujen kehittämisessä.

Omaolon tunnettavuutta edistetään Omaolo goes Pirkanmaa -tapahtumilla PirSOTE-hankkeen, Omaolo-projektitiimin ja DigiFinlandin yhteistyönä .

Tunnetko Omaolon?

Valtaosalle meistä Omaolo on tullut tutuksi koronaoirearvion myötä. Omaolo on paljon muutakin. Se on verkkopohjainen ympäri vuorokauden toimiva palvelu, jonka kautta on mahdollista arvioida oireitaan ja saada niihin hoitosuositus sekä kiireellisyysarvio.

Omaolo kannustaa itsehoitoon ja ottamaan vastuuta omasta terveydestä ja hyvinvoinnista. Oirearvioiden lisäksi Omaolosta löytyy palveluarvioita, terveystarkastus sekä ammattilaisilta täytettäväksi saatavat määräaikaistarkastukset ja hyvinvointitarkastus.

Oirearviot ja terveystarkastus perustuvat lääketieteellisen tiedon perusteella luotuihin kysymyksiin ja sosiaalihuollon osalta laissa määriteltyihin kriteereihin oikeudesta sosiaalipalveluihin. Oirearvioiden yksilöllisten ohjausten taustalla on Kustannus Oy Duodecimin valmistama sähköinen lääketieteellisen tietämyksen moottori, joka on erikseen luokiteltu lääkinnällinen laite. Tällä hetkellä Omaolo palveluna tavoittaa noin neljä miljoonaa asukasta.

Pirkanmaalla Tampere käynnisti Omaolon käyttöönoton 2016. Käyttöönoton laajentamisen suunnitelmat aloitettiin keväällä 2019 ja alkuvuodesta 2020 käynnistettiin palvelun laajentaminen koko Pirkanmaalle. Tampere koordinoi kuntien käyttöönottoja ja niihin liittyviä valmennuksia. Ensimmäisenä mukaan tulivat Nokia, Sastamala-Punkalaidun, Pirkkala-Vesilahti ja Kangasala-Pälkäne ja vuoden 2021 loppuun mennessä kaikki Pirkanmaan kunnat olivat ottaneet palvelun käyttöön.

Usein palvelun käyttöönotto käynnistyi koronaoirearviolla ja tämän jälkeen tarpeiden mukaisesti muilla Omaolo-tuotteilla. Pirkanmaalla eniten täytetään koronavirustaudin ja virtsatietulehduksen oirearviota sekä yleistä oirekyselyä.

Monta osaajaa, yhteinen tavoite

Omaolo-pääkäyttäjät kunnissa ovat olleet olennainen osa käyttöönottoa. He käyvät DigiFinlandin koulutuksen, jonka jälkeen he perehtyvät palveluohjauksien ja toimintaprosessien maailmaan.

Pääkäyttäjät edistävät digipalvelujen käyttöä yhteistyössä ammattilaisten, esihenkilöiden ja verkostokumppanien kanssa. Digitaalinen asiointi tulee rakentaa asukkaalle mahdollisimman helpoksi, selkeäksi ja nopeaksi digitaaliseksi terveydenhuollon väyläksi. Tavoitteena on, että toimintoja kehittämällä asukas saa ratkaisun huoleensa tai ohjautuu mahdollisimman sujuvasti oikean avun tai tuen piiriin. Näin resurssit saadaan säästymään niille asiakkaille, jotka tarvitsevat kohtaamisia vastaanotolla.

Omaolo goes Pirkanmaa tarkoittaa toimia, joilla tuetaan Omaolon käyttöönottoa hyvinvointialuevalmistelun aikana. Näihin liittyy kaikille Pirkanmaan sote-ammattilaisille suunnatut Omaolo-infot.

Tarvitsemme osaavia ammattilaisia, jotka ymmärtävät digitaalisen asioinnin tärkeän roolin. Ammattilaisten tulee osata ohjata asiakkaita Omaolon käyttöön riippumatta siitä minkälaisissa tehtävissä työskentelee. Tapahtumiin kytkeytyy myös TAMKin sairaanhoitajaopiskelijoiden Omaolo goes Pirkanmaa -opastukset asukkaille. Kesän tapahtumissa voi tavata opiskelijoita, joilta saa ajankohtaista tietoa Omaolon palveluista.

Tulevaisuus – mitä onkaan odotettavissa hyvinvointialueella

Omaolo tarjoaa sote-palveluihin luotettavan digitaalisen asiointiväylän, jonka palvelut laajenevat. Hyvinvointialueen yhtenäisiin palveluihin valmistautuessa tänä vuonna edistetään terveys-, määräaikais- ja hyvinvointitarkastusten sekä hyvinvointivalmennusten käyttöönottoa. Vuoden loppuun mennessä myös sosiaalipalveluihin liittyvät palveluarviot ovat kaikkien pirkanmaalaisten käytettävissä.

Omaolon kautta onnistuu yhä useammin myös ajanvaraus, mikäli se on oireiden perusteella tarkoituksenmukaista. Kehittäminen ja sujuvien digitaalisten palvelujen edistäminen hyvinvointialueen toimintaprosesseissa jatkuu, sillä muun muassa automaatiota ja robotiikkaa pyritään hyödyntämään. Tulevaisuudessa voimme Omaolon kautta hoitaa merkittävän osan sosiaali- ja terveyspalveluihin tulevista yhteydenotoista.

Lisätietoa:

  • Hankepäällikkö Taru Manner

    Vastaan sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaation kehittämisestä. Tehtäväni on edistää pirkanmaalaisten digipalvelujen ja etäasioinnin saatavuutta, ja tukea ammattilaisia digi- ja etäpalvelujen käyttöönotossa ja kehittämisessä yhteistyössä kuntien toimijoiden kanssa.

Marja Urpo
Pirkanmaan Omaolo-projektin koordinoiva projektipäällikkö
Tampereen kaupunki
040 806 3192
marja.urpo@tampere.fi

Iina Laine
Pirkanmaan Omaolo-projektin projektisuunnittelija ja koordinoiva Omaolo-pääkäyttäjänä
Tampereen kaupunki
040 643 0305
iina.laine@tampere.fi

Kuvituskuva: STM / Katri Lehtola

Kaikki artikkelit