Hyppää sisältöön

Pirkanmaa neuvotteli väliaikaisen toimielimen (Vate) kokoonpanon ensimmäisenä Suomessa

| Yleinen

Esitys Vatesta lähtee seuraavaksi osapuolten toimielinkäsittelyyn touko-kesäkuun ajaksi.

Pirkanmaa on saavuttanut neuvottelutuloksen hyvinvointialueen väliaikaisen toimielimen asettamisesta ensimmäisten joukossa Suomessa.

Sote- ja pelastustoimen lakien käsittely jatkuu edelleen eduskunnassa. Valiokuntien työmäärä on suuri suhteessa käytettävään aikaan. Riskit aikataulujen suhteen ovat kasvaneet.

Mikäli lait tulisivat voimaan juhannuksen jälkeen, hyvinvointialueet perustettaisiin 1.7.2021 alkaen.

Hyvinvointialueelle on lainsäädännön mukaan perustettava väliaikainen toimielin (Vate). Vate vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus ovat aloittaneet toimintansa.

Vatea on valmisteltu viimeisten kahden kuukauden aikana.

Pirkanmaan sote ja pelastustoimen työvaliokunta on puheenjohtaja, pormestari Lauri Lylyn johdolla johtanut valmistelua. Työvaliokunta asetti erillisen valmisteluryhmän, joka teki osapuolille ehdotuksen Vaten kokoonpanosta sekä jäsenistä.

Valmisteluryhmään ovat kuuluneet maakuntajohtaja Esa Halme, sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ja Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala.

Osapuolet eli Pirkanmaan kuntajohtajat, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri sekä Pirkanmaan pelastuslaitos ovat käsitelleet ehdotusta kukin erikseen sekä tehneet omat ehdotuksensa Vaten kokoonpanosta sekä jäsenistä.

Pirkanmaan sote- ja pelastustoimen ohjausryhmä käsitteli Vaten perustamista kokouksessaan 28.4.2021. Päätöksen mukaan Pirkanmaan kunnat, pelastuslaitos ja sairaanhoitopiiri ovat nyt päässeet neuvottelutulokseen Vaten kokoonpanosta.

Esitys Vatesta lähtee seuraavaksi osapuolten toimielinkäsittelyyn touko-kesäkuun ajaksi. Mikäli osapuolten päätökset ovat yksimielisiä, Vaten asettaa maakuntajohtaja.

Lisätiedot:

PirSOTE = Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus -hanke
KOMAS = Kohti maakunnallista sotea -hanke

Kaikki artikkelit