Hyppää sisältöön

Pirkanmaalaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisaatio -hankevuodet 2021–2022

| Sote-keskus, Yleinen

Tärkeää on, että palvelutuotannon digitalisaatiossa pidetään huolta myös siitä, että sen avulla ei lisätä ihmisten eriarvoisuutta tai syrjäytymistä. Yksi keino välttää tätä on puolesta-asiointi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatio on edennyt hankevuoden 2021 aikana merkittävästi. Digitalisaatio tuo perinteisen sote-palvelutuotannon rinnalle uusia tapoja hoitaa asiointia. Tärkeää on, että palvelutuotannon digitalisaatiossa pidetään huolta myös siitä, että sen avulla ei lisätä ihmisten eriarvoisuutta tai syrjäytymistä. Yksi keino välttää tätä on puolesta-asiointi. Puolesta-asioinnin valtuutuksen avulla vanhemmat voivat olla tukemassa nuorta. Vastaavasti lapset voivat olla hoitamassa ikääntyneen vanhemman sosiaali- ja terveydenhuollon asiointia. Lisätietoja ja ohjeita antavat oman sote-keskuksen ammattilaiset.

Digitalisaation tavoitteita ovat:

  • Vaikuttava tieto- ja palveluohjaus, jossa palvelutuotanto rakennetaan kevyestä raskaampaan.
  • Tuodaan perinteisenä pidetyn kivijalkakäynnin rinnalle uusia asiointikanavia.
  • Tieto-ohjaus, jolla tavoitellaan sairauksien ennaltaehkäisyä, terveydenedistämistä ja ihmisen omaa vastuuttamista terveydestä ja hyvinvoinnista.
  • Palvelutuotannon saatavuus ja saavutettavuus jopa 24/7.

Pirkanmaan kaikissa kunnissa on tavoitteena käynnistää etävastaanottopalvelut kevään 2022 aikana.

Palveluihin saadaan vaikuttavuutta, kun ymmärretään, että kyse on laajasta kokonaisuudesta. On otettava myös vastuuta omista elintavoistaan, on rinnalla kulkijoita. Palveluntuottajan tulee ymmärtää asiakasta. Palveluissa on mahdollisuuksia itsehoitoon, erilaisia omapolkuja - kuten omakanta. Etäarvioita tehdään sähköisesti ja etäpalvelut antavat hoitoa etänä.

Pirkanmaan kaikissa kunnissa on käyttöönotettu etähoivapalvelut vuoden 2021 aikana.

Kun etäpalveluja saa kotiin, se luo turvaa ja tukea. Osan tapaamisista voi toteuttaa etänä, osan lähitapaamisina.

Pirkanmaan kaikissa kunnissa on käytössä OmaOlo-palvelu, jollain sisällöllä. Hankevuoden 2022 aikana tavoitteena on laajentaa yhtenäistää sisältöjen valikoimaa kaikissa kunnissa kohti yhteistä hyvinvointialuetta. Tutustu lisää OmaOlo.fi

Omaolo tavoittaa yli 500 000 pirkanmaalaista. Omaolon kautta on mahdollista ottaa yhteyttä sairaanhoitajaan, terveydenhoitajaan ja fysioterapeuttiin.

Pirkanmaan kaikissa kunnissa käytetään Terveyskylä tietosisältöjä. Tutustu lisää Terveyskylä.fi

Terveyskylän kävijämäärät kehittyvät koko ajan. Tammi-marraskuun 2021 välillä istuntoja Pirkanmaalla oli lähes 3 miljoonaa.

Hyvinvointia elämäänne!


Kaikki artikkelit