Hyppää sisältöön

Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti

| Yleinen

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus eli väliaikainen toimielin (Vate), piti ensimmäisen kokouksensa torstaina 1.7.

Sote-uudistuksen tultua hyväksytyksi uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa heinäkuun alusta. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus eli väliaikainen toimielin (Vate), piti ensimmäisen kokouksensa torstaina.

Väliaikaisen toimielimen puheenjohtajaksi valittiin sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen ja varapuheenjohtajaksi johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta. Vatessa on 11 jäsentä Pirkanmaan kunnista, pelastuslaitokselta ja sairaanhoitopiiristä.

Vate johtaa valmistelua kohti vuoden 2023 alussa tapahtuvaa sote-tehtävien ja pelastustoimen siirtymistä kunnilta hyvinvointialueelle. Siirtyviä palveluja ovat mm. sosiaalipalvelut, terveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Myös koulukuraattorit ja -psykologit siirtyvät kunnista.

Kokouksessa valittiin myös muutosjohtajat väliaikaisiin virkoihin. Sote-asioiden muutosjohtajana jatkaa Jaakko Herrala ja hallinnon rakentamisesta vastaa muutosjohtaja Jukka Alasentie. Lisäksi hallintopäällikkö Pirkko Lindström Pirkanmaan pelastuslaitokselta valittiin pelastustoimen asioiden esittelijäksi Vaten kokouksiin. Muutosjohtajien tehtävät ovat määräaikaisia ensi vuoden kevääseen. Silloin hyvinvointialue alkaa palkata vakinaisia viran- ja toimenhaltijoita.

Uudistusta seuraa myös poliittinen seurantaryhmä, joka perustettiin Vaten kokouksessa. Ryhmään pyydettiin eduskunnassa Pirkanmaalta edustettuina olevia puolueita nimeämään jäsenet. Samoin henkilöstön kanssa tehtävää yhteistyötä varten perustettiin yhteistoimintaelin, johon henkilöstöjärjestöt nimeävät jäseniä.

- Vaikka sote-uudistus on herättänyt valtavasti mielipiteitä, on uudistuksen nyt todella alkaessa kaikkien keskityttävä hyvään toimeenpanoon. Tarkoitus on tehdä pirkanmaalaisille mahdollisimman hyvät sote-palvelut, toteaa muutosjohtaja Jukka Alasentie. – Aikataulu on tiukka ja paljon jää kehitettävää vuodesta 2023 eteenpäin. Nyt varmistamme turvallisen ja sujuvan siirron sote-palveluissa.

- Uudistus on ollut pitkään valmisteilla ja vaiheita ja käänteitä on ollut paljon. Pirkanmaa on ollut koko ajan eturintamassa, myös palvelujen kehittämisessä, pohtii sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala. Väestö ikääntyy Pirkanmaallakin ja se tuo paineita sote-palvelujen tarjoamiseen. Tarvitaan sekä rakenteellisia uudistuksia että uusia tapoja tarjota näitä palveluja, jatkaa Herrala.

Seuraavaksi valmistelutyö alkaa Vaten johdolla erilaisissa työryhmissä. Valmistelun tueksi on tarkoitus myös palkata henkilökuntaa.

Vaten kokouksen pöytäkirja löytyy Pirkanmaan liiton nettisivulta.

Hyvinvointialueen vaalit järjestetään tammikuun 23. päivä ensi vuonna ja uusi aluevaltuusto aloittaa maaliskuussa 2023.

Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivuille tästä linkistä.

Lisätiedot:

Sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala, p. 050 329 7166
Muutosjohtaja Jukka Alasentie, p. 0500 733 620

Kaikki artikkelit