Hyppää sisältöön

Sote-uudistuksen viiden vuoden elämänkaari Pirkanmaalla

| Blogi, Yleinen

Pirkanmaalla on luotu vahva yhteistyön henki ja kulttuuri uudistaa sotea runsaan viiden vuoden aikana.

Pirkanmaan kunnat ja sairaanhoitopiiri tiivistivät monella foorumilla yhteistyötään. Motiivina ei ole ollut ainoastaan se, että maan hallitusohjelmiin on ollut kirjattuna jo yli 15 vuoden ajan uudistaa sotea. Pirkanmaakin on havahtunut tosiasiaan, että talous on yhä tiukemmalla ja henkilöstöpula alkoi pahentua vuodesta 2016 lähtien. Nyt pitää lisätä yhteistyötä.

Kuntajohtajat ovat kokoontuneet vuosikymmenen ajan pohtimaan ajankohtaisia yhteisiä asioita. Sen sijaan sote-johtajilla ei ole ollut nimeksikään koko Pirkanmaan kattavia tapaamisia. Sote yhteistyön aloituksen mahdollisti Pirkanmaan liitto, jonka kautta sote-johtajat löysivät toisensa ja lähtivät tekemään tiiviimmin yhteistyötä. Kuntajohtajat totesivat, että he haluavat kuulla sote-asioista joka kokouksessaan.

Ministeri Sipilän hallitusohjelma 2016 lisäsi yhteiselle tekemiselle vauhtia. Maakunta- ja sote-uudistus kokosi yli sata työryhmää ja yli 500 asiantuntijaa uudistamaan sotea Pirkanmaan liiton toimesta. Työn tuloksena kertyi runsaan kahden vuoden aikana noin 5 000 sivua suunnitelmia. Onneksi nämä eivät jääneet pöytälaatikkoon, sillä niitä lähdettiin välittömästi laittamaan toimeen. Näistä ehdotuksista kerättiin yli 50 ehdotuksen lista, jotka priorisoitiin ja sen jälkeen kunnat sitoutuivat toteuttamaan ohjelmallisesti seuraavien kolmen vuoden aikana. Perusajatuksena on ollut kaiken aikaa vahvistaa peruspalveluja asiakaslähtöisesti ja uudistaa terveyskeskuksista täysiverisiä sosiaali- ja terveyskeskuksia. Isompia erillisrahoitettuja kohteita olivat ikäihmisten palveluiden ja lasten, nuorten sekä perheiden palveluiden uudistaminen. Siinä sivussa toteutettiin myös päihde- ja mielenterveys sekä vammaispalveluiden kehittämistä kohti yhtenäisempiä ratkaisuja. Tietojärjestelmien uudistaminenkin sai vauhtia, kun ryhdyttiin yhdistämään kuntien Pegaosos potilastietojärjestelmiä.

Ministeri Sipilän hallitus kaatui naistenpäivänä 8.3.2019. Pirkanmaan kuntajohtajat tekivät viisaan päätöksen toukokuussa 2019 eli jatkossa työtä jatkettaisiin kuntavetoisesti. Meni lähes puolitoista vuotta ennen kuin ministeri Rinteen hallitus ja sittemmin Marinin hallitus saivat alkuun nykyisen sote-uudistuksen lainsäädäntövalmistelun. Marinin hallitus teki viisaita ratkaisuja heti alussa. Pelkkä hallinnon uudistaminen ei riitä vaan lähdetään uudistamaan toimintaa ja palveluja. STM antoi jokaiselle alueelle valtionavustuksia toiminnan kehittämiseen. Näitä erillisrahoituksia on haettu ja saatu Pirkanmaalle lähes 50 miljoonan euron edestä. Pirkanmaan liitto on pääosin hallinnoinut näitä hankkeita, mutta osa on toteutettu Tampereen kaupungin, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sekä Pikassos Oy:n avulla. Sote-johtajat ovat ohjanneet yhteistyössä historiallista yhteistä toiminnan uudistamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on seurannut tehtyä työtä vuosien aikana useiden raporttien kautta. Niiden mukaan pysyviä tuloksia on saavutettu. Hoitotakuu toteutuu Koronasta huolimatta paremmin kuin koskaan. Yhdenvertaiset palvelut ovat edistyneet. Digiloikka on tehty Koronan siivittämänäkin. Moniammatilliset sote-keskukset, perhekeskukset, lähitorit ja matalan kynnyksen palvelut ovat uudistuksen hedelmiä.

Pirkanmaa on paljon valmiimpi tehdyn työn kauttakin siirtymään hyvinvointialueiden järjestämiin sote ja pelastustoimen palveluihin vuoden 2023 alusta. Pirkanmaan hyvinvointialueet perustettiin hallinnollisesti 1.7.2021. Sen jälkeen työtä on tehty kuntien, sairaanhoitopiirin ja pelastustoimen kanssa tiiviisti, että palveluiden järjestämisvastuu kyetään turvallisesti siirtämään hyvinvointialueen vastuulle. Tammikuussa 2022 pidettiin aluevaalit ja aluevaltuustot aloittivat Pirkanmaalla työnsä 8.3.2022. Lapsen syntymään on noin 9 kuukautta. Sen jälkeen alkaa uusi aikakausi. Sote ja pelastustoimi ovat yhden rahoituksen piirissä, olemme yhden työnantajan leivissä ja asiakkaiden tulee tämän jälkeen saada yhdenvertaiset palvelut.

Lopuksi muutama ajatus. Toimeenpano ratkaisee. Albert Einstein on todennut, että ” ongelmaa ei voi ratkaista samalla tasolla, jolla se on luotu”. Ongelmien ratkaisu löytyy yleensä kokonaisuuden hahmottamisen kautta. Vuoden 2022 aikana tullaan valitsemaan isojen laivojen kipparit, muut johtajat sekä esihenkilöt ja päättämään rakenteista sekä vastuu ja valtasuhteista. Valoa putken päässä. Päivä päivältä valoisuus lisääntyy. Koronakin syrjäytetään ja pääsemme ”törmäilemään” aiempaa turvallisemmin.

Jaakko Herrala
Sote-muutosjohtaja, Pirkanmaan hyvinvointialue

Kuva: STM / Katri Lehtola

Kaikki artikkelit